Dziewiętnastowieczne przepisy kulinarne

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

8 października 2014

W zasobie przemyskiego archiwum w nr 842 Zbiorze rękopisów prac naukowych i literackich w zasobie Archiwum Państwowego w Przemyślu znajdują się przepisy kulinarne pochodzące z I połowy XIX wieku. Zgromadzone są one w 4 jednostkach – sygn. 24-27.

Większość notatek podaje przepisy na słodkie wypieki (m.in. tort migdałowy, strudel tyrolski, obwarzanki, pączki, galaretki, baby drożdżowe, ciasto cytrynowe, mazurki, kremy, budynie, andruty migdałowe), jak również zupy (m.in. zupę białą ze szczawiem, zupę rakową, rosół z wątroby, zupę ogórkową) oraz dania mięsne i rybne (m.in. sztukę mięsa z kotletów po angielsku, indyka nadziewanego, sztukę mięsa z winem zalewaną, sztukę mięsa z grzybami, potrawę z kurcząt ze szparagami, potrawę z baraniny z jarzynami, zrazy cytrynowe,  szczupaka z sosem śledziowym, szczupaka z grzybowym sosem, szczupaka na żółto, lina na zimno, zupę z ryb, marynatę z ryb).

Znaczną ilość zgromadzonych przepisów stanowią recepty na przyrządzenie różnego rodzaju legumin – ze śmietany, migdałową, cytrynową,  z soku, z jabłek, z kartofli, z czekoladą, z ciasta, z mąki kartoflanej. Mamy również przepisy na domowe przetwory – sposób robienia korniszonów, jak ogórki kwasić na zimę, marmoladę z jabłek, konfiturę cytrynową, konfiturę z róży,  z jabłek, ze śliwek zielonych i inne. Gospodynie zapisały także przepisy na przyrządzenie potraw z raków – koch rakowy, rakową leguminę, zupę rakową. Wśród receptur znajdują się trzy dotyczące utrzymania higieny – sposób ustrzeżenia się od bólu zębów, sposób wygubienia pluskiew oraz przepis na wodę paryską do umycia. Niestety, nie udało ustalić się miejsca pochodzenia czy zamieszkania autorek przepisów. Jedynym regionalnym przepisem spośród zachowanych jest „sposób robienia salcesonów z Sieniawy”.

W galerii prezentujemy wybrane przepisy. Smacznego!

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Przepis na jabłecznik,  smażenie śliwek, maliny z syropem oraz leguminę z bułeczek; Zbiór rękopisów..., sygn. 24, s. 1

    Przepis na jabłecznik, smażenie śliwek, maliny z syropem oraz leguminę z bułeczek; Zbiór rękopisów..., sygn. 24, s. 1

  • Powiększ zdjęcie Przepis na galarety z wiśni, porzeczek i malin; sposób robienia placków; bulion z jarzyny oraz sposób ustrzeżenia się od bólu zębów; Zbiór rękopisów..., sygn. 24, s. 2

    Przepis na galarety z wiśni, porzeczek i malin; sposób robienia placków; bulion z jarzyny oraz sposób ustrzeżenia się od bólu zębów; Zbiór rękopisów..., sygn. 24, s. 2

  • Powiększ zdjęcie Przepis na rybę pieczoną, baby drożdżowe i czekoladowe strudel tyrolski oraz leguminy: ze śmietany, czekoladową i cytrynową, Zbiór rękopisów... sygn. 24, s. 10-11

    Przepis na rybę pieczoną, baby drożdżowe i czekoladowe strudel tyrolski oraz leguminy: ze śmietany, czekoladową i cytrynową, Zbiór rękopisów... sygn. 24, s. 10-11

  • Powiększ zdjęcie Przepis na obwarzanki parzone, potrawę z zielonego groszku, ciasteczka oraz tort chlebowy, Zbiór rękopisów..., sygn. 25, s. 3-4

    Przepis na obwarzanki parzone, potrawę z zielonego groszku, ciasteczka oraz tort chlebowy, Zbiór rękopisów..., sygn. 25, s. 3-4

  • Powiększ zdjęcie Przepis na potrawę z prosięcia, potrawę z cielęciny z kaparami, potrawę z kurcząt z agrestem, Zbiór rękopisów... sygn. 26, s. 10

    Przepis na potrawę z prosięcia, potrawę z cielęciny z kaparami, potrawę z kurcząt z agrestem, Zbiór rękopisów... sygn. 26, s. 10

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na budyń i tort migdałowy, Zbiór rękopisów..., sygn. 26, s. 35

    Przepisy na budyń i tort migdałowy, Zbiór rękopisów..., sygn. 26, s. 35

  • Powiększ zdjęcie Przepisy na gruszki duszone, sok malinowy, śliwki smażone, konfiturę cytrynową, biszkopty, zrazy cielęce i cytrynowe, Zbiór rękopisów..., sygn. 26, s. 41-42

    Przepisy na gruszki duszone, sok malinowy, śliwki smażone, konfiturę cytrynową, biszkopty, zrazy cielęce i cytrynowe, Zbiór rękopisów..., sygn. 26, s. 41-42

  • Powiększ zdjęcie Przepis na konfitury z róży, z agrestu zielonego, z porzeczek, z jabłek, Zbiór rękopisów..., sygn. 26, s. 51

    Przepis na konfitury z róży, z agrestu zielonego, z porzeczek, z jabłek, Zbiór rękopisów..., sygn. 26, s. 51

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2014-10-08
Data publikacji:2014-10-08
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Sebastian Jaśkiewicz
Liczba odwiedzin:4421